Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΔΑΛΑ Η ΜΑΤΙΝΙΤΣΑ

 ΔΑΛΑ Η ΜΑΤΙΝΙΤΣΑ :

 Μια σπάνια βλάχικη συνταγή που μάλλον δεν
την βρίσκουμε σήμερα!



Από το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα παίρνουμε την κρέμα που μαζεύεται στην επιφάνεια σε παχύ στρώμα και τη χτυπούν για να βγεί το βούτυρο, το οποίο πήζει σε κομμάτια και το μαζεύουν. Αυτό που μένει είναι η δάλα ή ντάλα όπως τη λένε οι Βλάχοι, ή ματινίτσα όπως τη λένε στη Δυτική Μακεδονία. Είναι κάτι σαν ξινόγαλο με κρέμα, όχι εντελώς αποβουτυρωμένο, εξαιρετικά νόστιμο και τρώγεται σκέτο ή με ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου